Журнал Будівництва Львівщини

Все про будівництво і ремонт, техніка і люди.

Alma Mater: пять видатних будівель університетів 21 століття

Коли думаєш про знамениті коледжі, то на думку спадають просторі американські кампуси або європейські храми науки. Незважаючи на безумовну красу історичних споруд, з моменту їх спорудження потреби студентів і технології будівництва сильно змінилися. Ми зібрали п’ять прикладів сучасних університетських будівель, перші пари в яких ми б точно не проспали.

Університет Массачусетса

Университет Массачусетса в Амхерсте, США

Кампус: Інноваційний бізнес інкубатор школи менеджменту Isenberg

Місце: Амхерст, США

Архітектори: Bjarke Ingels Group

Рік побудови: 2019

За останні кілька років школа менеджменту значно зросла, і студенти перестали поміщатися в історичну споруду з червоної цегли 1964 року. На допомогу покликали архітектурне бюро Бьярке Інгельса BIG . Вони побудували нову будівлю, облагородили внутрішній двір і простір перед корпусом.

Будова має форму петлі, як його називає Інгельс. Такий ефект створюється через «падаючих» колон – ближче до входу вони нахиляються і створюють трикутний скляний вхід. Мідь, з якої вони зроблені, – довговічний і нешкідливий матеріал, тому будівля може претендувати на срібний сертифікат LEED ради з екологічного будівництва США. Він присвоюється, якщо споруда відповідає кільком вимогам, наприклад, воно виконано з природоохоронних матеріалів, споживає менше води та енергії, ніж спорудження такого ж розміру. За ці та ще кілька пунктів спеціальна комісія нараховує бали і привласнює сертифікат певного рівня.

Внутрішнім пристроєм займалося місцеве бюро Goody Clancy. Його завданням було створити місткі загальні зони для відпочинку і групової роботи студентів. При вході в будівлю студенти відразу потрапляють у відкритий простір, в якому проводяться церемонії нагородження, ярмарки вакансій та виступи запрошених лекторів. На другому і третьому поверхах знаходяться інноваційні лабораторії, приміщення для консультацій і кабінети викладачів. Крім відкритих загальних просторів по периметру будівлі, у школи менеджменту з’явився внутрішній двір з садом і кам’яними лавками.

Коледж мистецтв і дизайну Онтаріо

Колледж искусств и дизайна Онтарио, Канада

Кампус: Центр дизайну Sharp

Місце: Торонто, Канада

Архітектори: aLL Design

Рік побудови діє до: 2014

В інтерв’ю Archdaily архітектор Вільям Олсоп говорив, що він був категорично не згоден працювати за первісним брифу, запропонованого коледжем. «Кожна кімната була детально прописана, і всі функції перераховані в найдрібніших деталях. Це було дуже нудно ». Щоб зберегти архітектора в проекті, університету довелося піти на поступки і погодитися на експерименти з формою будівлі і методом роботи.

Насамперед Олсоп зустрівся зі студентами та співробітниками коледжу та поговорив з сусідами по вулиці. Учасники майстер-класів не просто ділилися очікуваннями від нового проекту, але взяли в руки олівці і кисті. Інтерв’ю лягли в основу макета будівлі, яке і було побудовано – піднятий кольоровими колонами на висоту четвертого поверху паралелепіпед з піксельним фасадом і кольоровими вікнами. Через прямокутної форми і колон новий коледж мистецтв швидко прозвали «стільницею».

«Стільниця» покрита кольоровими вікнами, які забарвлюють аудиторії в рожевий, зелений, синій. Їх дизайн і розташування разом з чорними пікселями навмисно стирають відмінності між підлогою, стелею і стінами, що повністю порушує масштаб будівлі. Олсоп часто працює з квітами – наприклад, в житловому будинку в Лондоні та Манчестері або в бізнес-центрі в Дюссельдорфі. «Кольорові скла відкидають кольорові тіні. Я думаю, що колір сильно впливає на те, як ми себе ведемо і відчуваємо ».

Нова будівля центру стало візуальним акцентом всього району через яскравості і незвичайної форми. Конструкція піднята над землею, так що у архітектора вийшло зберегти вхід в парк з боку вулиці, і в теплу пору студенти виставлятимуть там свої роботи. «Якби я був політиком, я б видав закон, щоб все знаходилося на 10 метрах і вище від землі. Земля повинна бути віддана людям і садам, а не будівель ».

Бібліотека Вільного університету

Библиотека Свободного университета

Місце: Берлін, Німеччина

Архітектори: Foster + Partners

Рік побудови: 2007

У 1971 році з’явився філологічний інститут Берлінського університету, яким займалася знаменита Team Х. Її учасники були молодими архітекторами і урбаніст, які хотіли бачити міста більш зрозумілими і чітко організованими. Ті ж принципи вони перенесли на проект кампусу. Він складається з взаємозв’язаних внутрішніх вулиць і площ, внутрішніх двориків і безлічі проходів за зразком арабської Медини. Проект «Вільного університету» – радикальний, тому що університети завжди були ієрархічною структурою. У свою чергу Team X реалізувала концепцію горизонтального спілкування між викладачами та студентами. Класи, адміністрація і виробничі приміщення децентралізовані і розподілені по всій території.

У 1997 році будівництво нової бібліотеки на території кампуса довірили архітектурному бюро Foster + Partners. Простір об’єднало 11 бібліотек під одним дахом. Вийшло 4-х поверхова конструкція з центральним книжковим ядром і робочими зонами, які йдуть по периметру кожного поверху і мають форму хвиль. Це зробило будівлю більш легким і динамічним, і воно отримало назву «Берлінський мозок».

Корпус бібліотеки складається з трьох частин. Зовнішня черзі облицьована непрозорими алюмінієвими і прозорими скляними панелями. Таке розташування не випадково – вони відповідають руху сонця і не дають приміщенню перегріватися. Друга частина оболонки – напівпрозора мембрана, яка розсіює світло і залишає відблиски всередині бібліотеки незалежно від погоди.

Проект бібліотеки вважається кульмінацією експериментів Foster + Partners над екологічними, енергоефективними будинками. Подвійна оболонка виступає природним воздуховодом, а бетонна конструкція – пасивним тепловим сховищем, яке додатково нагрівається і охолоджується водопроводом. Зовнішня частина намету також пристосована до мінливого клімату Берліна. У холодну погоду панелі на зовнішній стороні даху закриваються і повітря надходить через нижній шар і теплове ядро, а в теплий період – він охолоджується в підставі даху. Така багатошарова конструкція споживає на 35% менше електроенергії, ніж іншу будівлю аналогічного розміру.

Крім будівництва бібліотеки перед Foster + Partners постало завдання оновити фасад. У 1973 році над оригінальним покриттям працював архітектор-конструктивіст Жан Пруве, який надихався модулора Ле Корбюзьє. Вони були виготовлені зі сталі зі спеціальним покриттям від корозії. На жаль, це не допомогло. Через непоказного виду будівля навіть назвали «іржавим відром». У процесі реставрації архітектори замінили сталь на бронзу, яка з часом через патини стане схожа на оригінал.

Американський університет в Бейруті

Американский университет в Бейруте, Ливан

Кампус: Інститут громадської політики і міжнародних відносин ім. Іссама Фареса

Місце: Бейрут, Ліван

Архітектори: Zaha Hadid Architects

Рік побудови діє до: 2014

Інститут громадської політики і міжнародних відносин імені Іссама Фареса з’явився в 2006 році при Американському університеті в Бейруті. У ньому студенти працюють над дослідженнями в сфері арабської політики, зокрема кризи біженців, зміни клімату, нестачі води, соціальної справедливості та урбанізму.

Керівництво докладає зусиль щодо забезпечення простір для міждисциплінарного обміну ідеями між дослідниками, суб’єктами громадянського суспільства та політиками. Ці ідеї втілив в життя бюро Захи Хадід. Дороги, що проходять через кампус, перетинаються на території інституту Фареса. Тема зустрічі стала основною ідеєю будівництва і внутрішнього устрою будівлі. Дослідники, викладачі та гості інституту збираються в дворівневому дворі – критій терасі і затіненій зоною під двохсотлітніми фікусами і кипарисами. Між деревами проходить пандус до 2 поверху. Він з’єднує дослідні зали безпосередньо з кампусом. Аудиторія на 100 місць знаходиться на найнижчому рівні з власним входом. Так гості конференцій не заважають співробітникам і студентам, які працюють в основній будівлі. Як і інші споруди в кампусі, будівля МФІ зроблено з бетону. На кожній стіні є вигнуті чотиригранні виїмки, багато з яких виконують функцію вікон.

Через переміщення лазарету ближче до університетської лікарні з’явилася можливість побудувати новий корпус. Це продовження реалізації майстер-плану Американського університету Бейрута, розробленого Sasaki Associates в 2002 році. Для проекту Захе Хадід дісталося простір з перепадом висот на 7 метрів між південною та північною межами. Так вийшло будівля, велика частина якого як би плаває над площею перед входом.

Університет Утрехта

Университет Утрехта
Університет Утрехта

Кампус: Educatorium

Місце: Утрехт, Нідерланди

Архітектори: OMA

Рік побудови: тисяча дев’ятсот дев’яносто сім

Освітнім центром займався Office for Metropolitan Architecture (OMA), заснований архітектором Ремом Колхас. Educatorium – перший проект в сфері навчання для бюро, незважаючи на його майже двадцятирічне існування. До того, як стати визионером в архітектурі Колхас, а разом з ним і OMA страждали від «незавершених проектів», які іноді згортали вже після початку роботи. Освітній центр в Утрехе – одне з небагатьох закінчених будівель для OMA в 90-х.

Educatorium – перший етап повної модернізації оригінального кампусу університету 60-х років. Його мета – стати соціальним центром всього кампусу. Приміщення об’єднують 14 факультетів і декількох дослідницьких інститутів, тому Educatorium став втіленням ідеї обміну досвідом та спілкування між студентами і викладачами.

Проект об’єднує два існуючих корпусу з гібридною архітектурою зі скла і сталі, розділеної смугою цементу. Воно складається з двох бетонних «листів», які складаються і як би врізаються один в одного. Перший поверх піднімається через будівлю, як котиться хвиля, і назад і створює опуклість уздовж фасаду з одного боку. Через опуклих стін бетонну підлогу часто переходить в стіни і створює простір, наповнений повітрям.

Через нестандартного планування навчальних аудиторій і загальних місць, Колхас створює відокремлені місця, при цьому не дроблячи сам простір фізично. Наприклад, рандомно розставлені стовпи в кафетерії створюють інтимні зони, незважаючи на об’ємне відкритий простір.